Mesterek színpalettái 1. A Zorn paletta

Mesterek színpalettái 1. A Zorn paletta

Ingyenes e-könyv

Megjelent a Festés Korlátozott Palettával c. ingyenesen letölthető e-könyv! 44 oldal, 35 fotó sok izgalmas információ!

1 perc és már olvashatod is!

Nézd meg a könyv ismeretetőt!

22
2017,  November
Mesterek palettái

Színkeverés

Zorn Paletta

Anders Leonard Zorn  (1860-1920) Svéd festőművész, hazánkban talán kevésbé ismert, pedig a 19. sz vége- 20. sz. első felének egyik legelismertebb portréfestője volt a világon. Elismertségét mi sem tanúsítja jobban, minthogy ő az egyetlen olyan festő, akit 3 egymást követő amerikai elnök hivatalos portréjának megfestésével is megbíztak, melyek ma is láthatók a Fehér házban.
Zorn festészete igen érdekes, valahol az impresszionizmus és az akadémista naturalizmus határmezsgyéjén mozog. Mindkét irányzatból kiemelve, majd egymással ötvözve azt, ami számára megfelelő volt, így létrehozott egy csodálatra méltó sajátos stílust.

Témái közt a portrék mellett megtalálhatóak a tájképek, zsánerek és jelentős számban aktok is. Utolsó éveiben szobrokat is készített.

Anyaghasználatát tekintve, elsősorban olajjal festett, de volt néhány színvonalas akvarellje is.

Zorn Műterme a Svédországi Morában
 
Zorn festményeit elemezve feltűnik, hogy színhasználata sok esetben korlátozódott, 4 színre okkersárga, cinóbervörös (vermilion) és elefántcsont fekete + ólomfehér színekre.

Az első 3 szín, megfelel a az elsődleges színeknek. A kéket az elefántcsont fekete helyettesítette, melynek erősen kékes a tónusa (az eredeti igazi elefántcsontból készített fekete még kékesebb volt).

 

A Zorn paletta színei

 

Alkalmanként, kevés kobaltkéket is kevert a feketéhez, hogy ebből a kékes feketéből, még „kékesebb” szürkéket tudjon keverni. Így kontrollálni tudta, hogy a kellően semleges tartományban maradjon a kolorit.

A szimultán kontraszt adta lehetőségeket maximálisan ki tudta használni ezzel a korlátozott palettával. A palettáját, tulajdonképpen a szimultán kontraszt működtette.

“A Zorn paletta mindössze négy színt használ, Fehér, Okkersárga, Vörös és Fekete színeket…”

Anders Leonard Zorn - Önarckép

 
A Zorn paletta a korlátozott színhasználata miatt kitűnő a festészeti tanulmányok kezdetén járóknak is, hiszen a kevés szín csökkenti a variációs lehetőségeket, így könnyebb egy kezdőnek egy ilyen palettán eligazodni.

Ráadásul ennek a palettának a viszonylag semleges színtartománya, teljesen harmóniában van egymással, konkrétan ebből a palettából szinte lehetetlen olyan képet festeni aminek a színei nem hatrmónikusak.

Ez szintén nagy segítség egy kezdő számára.

 

 

 

Tájkép Zorn palettával

Ahogy a fenti tájképen látható lehetséges még egy tájkép megfestése is ezzel a palettával, bár főleg a semlegesebb színű őszi tájképekre korlátozódik a lehetőség. A fekete és az okker keveréke, nagyon szép, semleges zöldeket ad, míg a vörös + okker izgalmas narancs színeket nyújt, a fekete és vörösből nyert barnák mellé.

A szimultán kontraszt segítségével, pedig a kékes szürke ég, a narancsos árnyalatú fák mellett sokkal kékebbnek látszik mint amilyen az a valóságban.

Zorn alábbi festményein, pedig az egyértelműen kiderül, hogy a portré és emberábrázolásban abszolút kielégítő lehet ez a paletta. az emberi bőrtónusok igen széles skáláját képes lefedni.

Olvasd el a kapcsolódó bejegyzést is, a Ceracolors viaszfestékről!
Napjainkban is számos festő alkalmazza, a korlátozott palettát, előnyös tulajdonságai miatt. A Klasszikus realista festészetet oktató nagy akadémiákon is az egyik kedvelt kezdő paletta, mely lehetőséget ad a szín értékek és tónusok helyes megtalálásának elsajátítására.

A Zorn Paletta ugyanakkor nagyon jó az emberi bőr tónusok kikeveréséhez is, a lehetőségek egy széles skáláját adja.

 

 Saját szín táblázatom, a Zorn paletta színeivel

 

A Festés Korlátozott Palettával Online Festőtanfolyamon is szó esik a Zorn palettáról, más paletták, pl. az Apellész paletta stb. mellett a Zorn paletta” is része a tananyagnak.

 

A legenda újra éled

Festés Korlátozott Palettával 2.0 Online Festőtanfolyam

Számokban:

44 lecke, közel 400 A/4-es oldalnyi tananyag, kb. 350 színes fotó illusztráció, 20 db oktatóvideó, 16 db komplett festmény végígfestését mutatom ba, sok-sok gyakorlati színkeverő feladat!

stb….stb…stb..

Engem nagyon érdekel a Te véleményed! Ha van kedved, kérlek alul a hozzászólások között, szólj hozzá te is, és a csillagokkal értékeld a cikket!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a facebookon is, hogy mások is olvashassák!

Nagy Krisztián - KINVA

Nagy Krisztián - KINVA

Szerkesztő

Nagy Krisztián – KINVA az Online Festőművész Magazin alapítója és szerkesztője. Magyarországon elsők között kezdett el blogolni a festészetről. Ő alapította az onlinefestotanfolyamok.com címen elérhető KINVA ART AKADÉMIÁT, ahhol a festészet online tanulására van lehetőség.Személyes blogja és saját alkotásai a kinvafestmenyek.com oldalon tekinthetők meg! Youtube csatornáján festészettel kapcsolatos videók láthatóak. ITT OLVASHATSZ TÖBBET RÓLA!

A szerzőről

Nagy Krisztian - KINVA

Nagy Krisztián vagyok, művésznevem: KINVA. Festészettel, a festészet oktatásával, emellett szakmai könyvek és blogok írásával, szerkesztésével foglalkozom. Én alapítottam meg Magyarország legnagyobb Online Festészeti iskoláját, a KINVA ART AKADÉMIÁT. A festészet a szenvedélyem, annak minden aspektusát igyekszem megélni.

1 Megjegyzés

  1. KINVA

    Itt tudsz hozzászólni a bejegyzéshez!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megosztás