Napon sűrített lenolaj készítése házilag, oktató videó

Napon sűrített lenolaj készítése házilag, oktató videó
22
2018 JANUÁR
A Festészet Anyagai

Napon sűrített lenolaj készítése

Festő olajok

Napon sűrített lenolaj készítése házilag

2 okból választottam mai cikkem témájául a lenolaj napon való sűrítését.

Egyik ok, hogy nemsokára jön a tavasz, a jó idő és ez számomra azt jelenti, hogy hamarosan elkezdhetem a lenolajat sűríteni a napon, mely szerintem az egyik legkiválóbb, legsokoldalúbb festőszerek egyike.

A másik ok, hogy következő cikkemben a különböző festőszerek készítéséről írok, melyeknek a napon sűrített lenolaj az egyik fontos alapanyaga.

Miért is készítünk ilyen olajat?

Mert annyira jó és kész. Ráadásul kis idő ráfordítással ingyen van.

A Régi mesterek pl. Rembrandt is használták ezt az anyagot.

Milyen tulajdonságai vannak a napon sűrített lenolajnak?

Ismeretes, hogy a nap kivilágosítja az olajokat, ez a lenolaj esetében még fontosabb, hiszen a festő olajok közül ennek a leg sárgább a színe. Bár idővel, különösen sötétebb helyeken való tárolás közben újra megsötétedik, ha ismét kitesszük a napsugárzásnak, újra kivilágosodik.

Egyébként ez az érdekes jelenség az olajfestményekre is igaz. Ha az olajfestmény a kor előrehaladtával megsötétedik, akkor újra kivilágosíthatjuk, ha néhány hétig napsütés hatásának tesszük ki, akár a szobába egy szép napos helyre.

Tehát a napon sűrített lenolaj kivilágosodik a procedúra közben.

Ez egyébként egyeseknek számít, én nem tartom annyira fontosnak, de van, aki igényli.

“A napon sűrített lenolaj az egyik legkiválóbb festőszer…”
A napon való vastagítás közben, a lenolaj oxigént vesz fel, elindul az oxidációs folyamat, ami azt eredményezi, hogy egy sokkal gyorsabban száradó olajat kapunk. Ami már önmagában is jelentős dolog, hiszen így a sokszor káros siccativok használatát mellőzve is gyorsíthatjuk festékein száradását.

A napon sűrített lenolaj miként nevéből is kiderül sokkal sűrűbb, mint a kiindulási anyag. Ez azért jó, mert bizonyos festőszereknél előnyösebb, ha sűrű az anyag és itt kevesebb adalékkal sűríthetünk, testesebb készítményeket hozhatunk létre…

Az alábbi régi rézkarcon az látható, hogy már a középkorban is alkalmazták ezt a módszert
…A napon sűrített lenolaj, viszkozitása, áramlási tulajdonságai is megváltozik kedvező irányba. Ennek az anyagnak van egy kissé tixotróp tulajdonsága. A tixotrópia azt jelenti, hogy ha ecsettel elkezdjük mozgatni az anyagot, akkor szabadon áramlik, de ha megállítjuk a mozgásban, akkor újra visszamerevedik „ott marad ahol hagytuk”. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy pl. nem kezd el folyni a függőleges vásznon, vagy a vastagság miatt úgy tudjuk áttetszővé, lazúrossá tenni a festéket, hogy nem vékonyodik, hígul annyira fel, mint más festőszerek esetében.

Ráadásul ez az anyag ragadósabb is, így könnyebben rá tudunk fedni egy még nedves rétegre pár perc múlva még egy réteget, anélkül hogy nagyon összemosódna.

Végül az így készített lenolaj, sokkal fényesebbre, zománcosabbra szárad, mint a normál lenolaj, így akár a gyanták alkalmazását is nélkülözhetjük, ha éppen akarjuk.

Ráadásul a festékfilm is erősebb, tartósabb az ilyen anyagoknál.

“A napon sűrített lenolaj készítése nagyon egyszerű, és olcsó is…”
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/JvHOh9pyJMo" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
A fenti videóban bemutatom a napon sűrített lenolaj készítését

A napon sűrített lenolaj készítése nem új keletű dolog, a festők sok száz éve készítik, és mondhatjuk talán a leggyakoribb festőszerek egyike volt a múltban.

Egyébként nemcsak lenolajjal működik, hanem akár dió, mák, vagy napraforgó olajjal is.

A magam részéről én a lenolajat és a dió olajat preferálom, ezeket használom, mindkettőt sűrítem is.

A napon sűrített lenolaj a hő kezelt olajok közé tartozik, az egyéb hőkezelési eljárásokkal is ugyanezt a hatást el lehet érni, pl. standolaj, főzött olaj, fekete olaj stb.

Kivéve, hogy a főzött olajok a magas hőmérsékleten történő kezelés eredményeképpen megsötétednek, áttetsző borostyánvöröses-fekete színt vesznek fel.

Ezeket majd később megtárgyaljuk, most térjünk vissza a tárgyhoz.

Az eljárás egyszerű, a korábbi az onlinefestotanfolyamok.com oldalon megjelent  cikkemben melyett itt olvashattok: „Lenolaj tisztítása házilag” bemutatott módon megtisztítjuk a lenolajat.

Kis tálakat veszünk melyekbe kb. 0,5-1,5 cm vastagon lenolajat öntünk, majd két fapálcikát keresztbe fektetünk a tálka tetején és lefedjük egy üveglappal. A pálcikákra azért van szükség, hogy szabadon áramoljon a levegő, az üveglap csak védelmi funkciót lát el, hogy rovarok egy részét, port, egyéb szennyeződéseket távol tartsa.

 

Készül a napon sűrített dió olaj

 

Maga a folyamat kb. 1-2 hétig tart. Hogy pontosan mennyi ideig az függ a hőmérséklettől, az olaj mennyiségétől (edényben milyen vastag rétegbe tettük 0,5 cm előbb kész, mint 1,5 cm) és attól milyen sűrűre akarjuk készíteni.

Az első napokban nem történik semmi, aztán egyik nap feltűnik, hogy mintha kissé sűrűbb lenne, ebben a fázisban már naponta kétszer keverjük jól fel. a keverésre azért van, szükség nehogy bebőrösödjön. A lenolaj ugyanis kívülről befelé szárad, tehát először a tetején ahol oxigénnel érintkezik, kezd filmet képezni ennek első lépcsője a bőrösödés.

A keveréssel ezenkívül további oxigént juttatunk be az olajba, ami elősegíti a gyorsabb száradást. Rajtunk múlik, meddig vastagítjuk, minél sűrűbb annál jobb szerintem, én egészen méz sűrűségűre készítem. ebben az állapotban a legsokoldalúbb, hiszen hígítani bármikor hígíthatom és a leggyorsabb száradás is ilyenkor van.

 

 

Kis rovar darabkák, a napon sűrített lenolajban

 

 

Egy lakkszűrő tölcsérrel megszűrjük, mert természetesen nem sikerült az összes rovart távol tartani, tele van bogár alkatrésszel az olajunk.

 

A lakk szűrő tölcsér

 

 

Egyébként én az ablakpárkányon szoktam készíteni.

Magam szép hosszúkás Oliva bogyós üvegekbe töltöm, mert olyan jól mutat benne. Esetleg újabban a videóban is látható bébiételes üvegekbe.

 

A lenolaj átszűrése

 

Amint átszűrtem az olivás üvegbe, már teszem is vissza a következő adaggal a tálkákat, ezt csinálom tavasztól őszig, így egész évre elegendő adag összegyűlik, használom festőszerekhez, festőpasztákhoz és olajfesték készítésénél is.

 

 

Ha dió olajat is készítesz, ott 2 jelenségre hívom fel a figyelmet. Az egyik az avasodás. A dióolaj, ha megfelelően van tisztítva, nem vagy csak kis mértékben avasodik, Ha rosszul vagy sehogy sincs tisztítva akkor az avasodás erőteljesebb. Nem kell megijedni, sokan azt hiszik, hogy ez baj, de az avas dióolaj is teljesen használható, bár ez azt is jelenti, hogy nem elég tiszta, ha valami, akkor inkább ez lehet baj. De mivel a tisztaság inkább a sárgulás enyhítésére a szolgál és tekintetbe véve a dióolaj nem sárgul, sötétedik annyira, mint a lenolaj, így talán még ez sem akkora baj, mint a lenolaj esetében. Maga az avasodás egyébként nem más, mint az oxidáció, azaz az olaj száradása. Avasodásról akkor beszélünk, ha ez kellemetlen szagokkal, ízekkel jár együtt, amiért többnyire az olajban lévő nyákok és szennyeződések felelősek. Ezt a szagot a száradó festményen is érezhetjük ezért kellemetlen. aki ismeri az avas dió szagát, ízét az felismeri a dióolajban is, mert pontosan ugyanolyan szagról beszélünk, tehát nem kell megijedni nem valami ordenáré büdösségről, van szó.

A másik jelenség a dióolaj jellemző tulajdonságából fakad, ami egyébként egyik előnye is mégpedig, hogy a dióolaj a lenolaj és a többi festőolajjal ellentétben nem csak a felületén szárad, hanem teljes vastagságában egyenletesen. Ez csak annyiban fontos, hogy itt valószínűleg kicsit sűrűbb lesz az olaj, amikor először észleljük a bőrösödést.

Végül a bátrabbak készíthetik ólomtálcán is, ez azzal, ez előnnyel jár, hogy némi ólomoxidot is felvesz az olaj, ettől még gyorsabb lesz a száradás, bár természetesen az ólom mérgező és már tilos az Európai Unióban az ólomtartalmú festőszerek használata, tehát ezt a lehetőséget csak, mint elméleti felvetésként említem meg!

 

Szóval mindenki kezdje el szorgalmasan tisztítani az olajokat, mert hamarosan kezdődhet a napon sűrítés szezonja is.

Szeretnél Te is értesítést kapni az új Blogbejegyzésekről?
Irattkozz fel a hírlevél értesítőre!
[activecampaign form=8]
Engem nagyon érdekel a Te véleményed! Ha van kedved, kérlek alul a hozzászólások között, szólj hozzá te is, és a csillagokkal értékeld a cikket!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg a facebookon is, hogy mások is olvashassák!

Nagy Krisztián - KINVA

Nagy Krisztián - KINVA

Szerkesztő

Nagy Krisztián – KINVA az Online Festőművész Magazin alapítója és szerkesztője. Magyarországon elsők között kezdett el blogolni a festészetről. Ő alapította az onlinefestotanfolyamok.com címen elérhető KINVA ART AKADÉMIÁT, ahhol a festészet online tanulására van lehetőség.Személyes blogja és saját alkotásai a kinvafestmenyek.com oldalon tekinthetők meg! Youtube csatornáján festészettel kapcsolatos videók láthatóak. ITT OLVASHATSZ TÖBBET RÓLA!

A szerzőről

Nagy Krisztian - KINVA

Nagy Krisztián vagyok, művésznevem: KINVA. Festészettel, a festészet oktatásával, emellett szakmai könyvek és blogok írásával, szerkesztésével foglalkozom. Én alapítottam meg Magyarország legnagyobb Online Festészeti iskoláját, a KINVA ART AKADÉMIÁT. A festészet a szenvedélyem, annak minden aspektusát igyekszem megélni.

2 hozzászólás

  1. KINVA

    Itt tudsz te is hozzászólni!

    Válasz
  2. Katona András

    Tisztelt Nagy Krisztián úr! Nagyon sok és értékes ismereteket szereztem már eddig is az Ön jóvoltából. Amit közzé tett a festlszettel kapcsolatban,annak túlnyomó része ismeretlen volt eddig előttem.Köszönöm szépen hogy megosztotta ismereteit.Jó egészséget kívánok Önnek! Tisztelettel:Katona András

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megosztás