Miért gondolom, hogy Odd Nerdrum egy géniusz?

Felmerülhet az olvasóban, hogy miért is gondolom úgy, hogy Odd Nerdrum egy festőgéniusz!? Nyilvánvalóan ez egy személyes és szubjektív megítélés a részemről, bár mentségemül szolgáljon, hogy rajtam kívül igen sokan vélekednek hasonlóan a Norvég művészről szerte a világon.

Az alábbi átfogó cikkben néhány címsorban leírnék néhány fontosabb és érdekesebb ismeretet Odd Nerdrumról.

Ahhoz hogy az olvasó szélesebben tájékozódhasson, belinkelek minden eddigi Nerdrummal kapcsolatos blogbejegyzést is, melyet valaha írtam a különböző blogokban.

Javaslom, hogy ahogy a cikket olvassuk, mindíg kattintsunk az adott ponton arra a hivatkozásra, amely egy egy kapcsolódó cikkre mutat, és azt olvassuk ilyenkor el, majd utána térjünk vissza jelen cikk olvasásához. Így mire e bejegyzés aljára érünk minden információ a birtokunkban lesz, amit csak Nerdrummal kapcsolatosan eddig leírtam. Így lesz teljes az összkép.

Kicsoda Odd Nerdrum?

Odd Nerdrum 1944 április 08.-án látta meg a napvilágot Norvégiában. Szülei a Náci megszállás elleni gerillatevékenység résztvevőjeként, születése után Nerdrumot Svédországba vitték, majd a háború után visszaköltöztek Norvégiába.  

Odd Nerdrum később felvételt nyert az Oszlói Művészeti akadémiára. Azonban nem tudta elfogadni a modern konceptuális művészeti felfogást, és a modern festészet kifejezésmódját sem tudta magára erőszakolni. Így hát az akadémiai évek alatt autodidakta módon képezte magát, Neo Barokk stílusban. Egyik korai példaképe Rembrandt volt….

Élő Festőművészek 3. Odd Nerdrum

Kattints a lenti gombra, és a felugró ablakban olvasd el a teljes cikket Odd Nerdrumról, majd a cikk olvasása után, térjél ide vissza és lentebb folytasd az olvasást!

Élő festőművészek 3. odd nerdrum

A teljes történetet egy másik cikkből ismerheted meg, a baloldali piros gombra kattintva!

Miért tartom érdekesnek Odd Nerdrum festészetét?

Mindenekelőtt akik ismernek tudják rólam, hogy a történelmi festőművészek közül az egyik kedvenc alakom Rembrandt.

Ebből következik, hogy tetszenek Odd Nerdrum művei, aki Rembrandhoz nagyon hasonlóan fest.

De vannak egyéb okai is annak ,hogy kedvelem Nerdrumot.

Tisztelem azért a filozófiáért amit képvisel. Ahogyan harcba szált a modern festészet nézeteivel, az tiszteletet ébreszt. Azokon az érveken, melyeket eme eszmei harc során felsorakoztatott érdemes egy kicsit elgondolkodni.

Csodálom Nerdrum technikai fölényét, amelyet a festményein felsorakoztat. Azt a magabiztos anyagismeretet amellyel eléri azt a technikai változatosságot, amelyek szinte Rembrandti magasságokba emelik….

MIÉRT TARTOM ÉRDEKESNEK ODD NERDRUM FESTÉSZETÉT?

Kattints a lenti gombra, és a felugró ablakban olvasd el a teljes cikket Odd Nerdrum festészetéről és a saját véleményemről, majd a cikk olvasása után, térjél ide vissza és lentebb folytasd az olvasást!

MIÉRT TARTOM ÉRDEKESNEK ODD NERDRUM FESTÉSZETÉT?

A teljes történetet egy másik cikkből ismerheted meg, a baloldali piros gombra kattintva!

Odd Nerdrum és a festmény alapozás technikája

Az elöző bejegyzésben arról beszéltem miért olyan érdekes számomra Odd Nerdrum festészete.

Ezzel a cikkel szeretném még jobban érzékeltetni ennek a különleges mesternek a tudásának a mélységét. Így ebben a bejegyzésben azt vizsgáljuk meg, hogy készíti el Nerdrum a festményeinek speciális alapozását. Milyen hagyományos módszereket alkalmaz az alapozás terén és miben olyan különleges, napjaink gyakorlatához képest pedig szokatlan.

A vászon

Nerdum egy a fenti fotón látható nagyon nehéz, halszálka mintás vásznat használ. Ezt a speciális vásznat kifejezetten a saját igényei szerint egy Német forrásból szerzi be. A halszálka mintázat, itt-ott előtűnik a képein is az alapozás és a festékfilmrétegen keresztül, ez egy további érdekes és különleges effekttel ruházza fel az alkotásait. A durva és nehéz vászon igen erős és tartós is. Ez az elnyűhetetlenség és a vastagságból eredő tartás nagyon fontos szempont amikor olyan óriási több négyzetméter területű festmények alapját készíti el…

ODD NERDRUM ÉS A FESTMÉNY ALAPOZÁS TECHNIKÁJA

Kattints a lenti gombra, és a felugró ablakban olvasd el a teljes cikket Odd Nerdrum alapozási technikájáról, majd a cikk olvasása után, térjél ide vissza és lentebb folytasd az olvasást!

Odd Nerdrum és a festmény alapozás technikája

A teljes történetet egy másik cikkből ismerheted meg, a baloldali piros gombra kattintva!

Mesterek színpalettája 4. Odd Nerdrum színpaletta

Az elöző bejegyzésben megismerkedtünk Odd Nerdrum különleges alapozási technikájával.

A mostani bejegyzésben arról az érdekes színpalettáról fogunk beszélni, amelyet Odd Nerdrum is használ.

A fenti képen, Nerdrum egyik kedvenc színsora látható

Odd Nerdrum festészetére igen nagy hatást gyakorolt az ókori Görög festőművész Apellész. Ez egy igen érdekes dolog, tekintetbe véve, hogy Apellész munkásságából egyetlen- egy darab alkotás sem maradt fenn. Akkor hogyan is lehetséges ez?

Apellész i.e. 4. században élt és alkotott. Nagy Sándor udvari festője volt. Bár munkái közül egy sem, maradt fenn, (talán egy igen, de az sem biztos) mégis a leghíresebb ókori festőként tartják számon…

Odd Nerdrum színpalettája

Kattints a lenti gombra, és a felugró ablakban olvasd el a teljes cikket Odd Nerdrum színpalettájáról, majd a cikk olvasása után, térjél ide vissza és lentebb folytasd az olvasást!

Odd Nerdrum színpalettája

A teljes történetet egy másik cikkből ismerheted meg, a baloldali piros gombra kattintva!

Nerdrum alkotói folyamat, képelemzés

Az elöző bejegyzésben megismerkedtünk Odd Nerdrum színpalettájával.

A mostani bejegyzésben egy kicsit arról a gondolkodásról szeretnék beszélni, amelyek Nerdrum alkotó folyamatának hátterében állnak.

Ennek az alkotó folyamatnak a megismerésének az igazi érdekességét az adja, hogy mindíg is izgalmas dolog bepillantást nyerni egy-egy művész gondolatmenetébe, belelátni egy kicsit a fejébe. Meglátni, hogy mi is inspirálhatta, mire gondolhatott és egyáltalán mit szeretne kifejezni azzal amit festett.

Ha ez a téma nem lenne érdekes és izgalmas, akkor vajon miből élnének a művészettörténészek, kritikusok és műelemzők!? Hiszen gyakorlatilag számukra ezeknek a sokszor rejtett, máskor oly nyilvánvaló motivációknak, ok-okozati összefüggéseknek a megtalálása, elemzése a céljuk.

Odd Nerdum festészetét szemlélve már az első pillanatban egy ellentmondásba ütközünk. Hihetetlen az a kettősség, ahogyan egyrészt szinte tapintható, már már áttetsző bőrtónusokat, testfelületeket tud megjeleníteni, amellett ,hogy olyan erőteljes textúrákat vonultat fel a képen ezzel egy időben ami némely vérbeli absztrakt festőnek is becsületére válhat…

Nerdrum alkotói folyamata, képelemzés

Kattints a lenti gombra, és a felugró ablakban olvasd el a teljes cikket Odd Nerdrum alkotói folyamatáról, majd a cikk olvasása után, térjél ide vissza és lentebb folytasd az olvasást!

Nerdrum alkotói folyamata, képelemzés

A teljes történetet egy másik cikkből ismerheted meg, a baloldali piros gombra kattintva!

A Nerdrum iskola, Odd Nerdrum és tanítványai

Előző bejegyzésemben Odd Nerdrum egyik festményét elemeztük és picit bepillantottunk abba a gondolkodásba ami az alkotó folyamatainak hátterében áll.

Arra gondoltam, hogy ezen előzmények után, mostani bejegyzést a Nerdrum iskolának, Nerdrum tanítványainak szentelem, kicsit bemutatva őket is a teljesség igénye nélkül.

Mielőtt a tanítványok bemutatására rátérnénk, kicsit nézzük meg közelebbről a Nerdrum iskolát.

Bár Nerdrum tanítványain érezhetőek a mester hatásai, a képek technikai megvalósításában, színvilágában, hangulatában. De a Nerdrum iskola valójában ennél sokkal több, mert ez nem egy technikát oktató stúdió, hanem valójában egy intellektuális műhely…

A Nerdrum iskola, Odd Nerdrum és tanítványai

Kattints a lenti gombra, és a felugró ablakban olvasd el a teljes cikket Odd Nerdrum tanítványairól, majd a cikk olvasása után, térjél ide vissza és lentebb folytasd az olvasást!

A Nerdrum iskola, Odd Nerdrum és tanítványai

A teljes történetet egy másik cikkből ismerheted meg, a baloldali piros gombra kattintva!

Nerdrum festmény demonstráció

Előző bejegyzésemben Odd Nerdrum iskoláját és a tanítványait néztük meg közelebbről.

A mostani bejegyzés egy igazi kuriózum, Nerdrum egyik festményének megfestését láthatjuk a Mester demonstrációjában 17 fotóval illusztrálva. Festmény demonstráció lépésről lépésre!

Néhány évvel ezelőtt Odd Nerdrum tartott egy nyitott műhelyt New Yorkban ahol az érdeklődők megtekinthették munkamódszerét. Nerdrum a hallgatóság előtt demonstrálta a festési módszerének folyamatát, a la prima megfestett egy portrét egy modellről. Szerencsére valaki ezt a folyamatot fotón demonstrálta, így fennmaradt, hogy okulhassunk belőle.

A teljes demonstráció megtekintéséhez, kattints a lenti piros gombra…

Nerdrum festmény demonstráció lépésről lépésre

Kattints a lenti gombra, és a felugró ablakban olvasd el a teljes cikket Odd Nerdrum festménydemonstrációjáról, majd a cikk olvasása után, térjél ide vissza és lentebb folytasd az olvasást!

Nerdrum festmény demonstráció lépésről lépésre 17 fotóval

A teljes történetet egy másik cikkből ismerheted meg, a baloldali piros gombra kattintva!

Munch és Nerdrum kapcsolata

Edvard Munch Norvég festőművész 1863-ban született Osloban.  A világ a Sikoly c. Festmény alkotójaként azonosítja, lévén, hogy ez a leghíresebb festménye.

Edvard Munch az expresszionizmus egyik első képviselője volt. Művészetét szorongás, elvágyódás, pesszimizmus és borzalomlátás jellemezi. A francia iskolához vonzódott már indulásakor is, foglalkozott a plein air festészettel is. továbbá nagy hatást gyakoroltak rá az impresszionista festők.

De haladjunk csak tovább, hiszen a főcím szerint Edvard Munch honfitársa, az ugyancsak Norvég Odd Nerdrum is kapcsolódik a történethez. Nerdrum a 1944 április 8.-án született, alig kettő hónappal Munch 1944 január 23.-án bekövetkezett halála után született. Tehát személyesen nem ismerhették egymást.

Mégis, ahogyan a cikk főcíméből is sejteni lehet, valós kapcsolatot lehet kimutatni a két művész között.

Hogy ez alatt pontosan mit is értünk, az kiderül a részletes cikkből, amit a lenti piros gombra kattintva olvashatsz el…

MUNCH ÉS NERDRUM KAPCSOLATA

Kattints a lenti gombra, és a felugró ablakban olvasd el a teljes cikket Odd Nerdrum és Edvard Munch kapcsolatáról, majd a cikk olvasása után, térjél ide vissza és lentebb folytasd az olvasást!

MUNCH ÉS NERDRUM KAPCSOLATA

A teljes történetet egy másik cikkből ismerheted meg, a baloldali piros gombra kattintva!

Végül még több infó

Ha sikeresen sorról-sorra végigmentél ezen a bejegyzésen, és rákattintottál és el is olvastad az összes cikket, akkor most már kialakult egy kép benned is Odd Nerdrumról. Remélhetőleg a cikkeknek köszönhetően rengeteg információt is szereztél róla és festészetéről!

Van itt még sokkal több infó is!

 

Még több infó Nerdrumról

Kattints a lenti gombra, és a felugró ablakban és nézd meg milyen információk várnak még rád!

Még több infó Nerdrumról

Te kiakasztanád a falra nerdrum képeit? Érdekesnek találod a technikáját?

Ha szeretnéd megosztani velem a véleményedet, alul a hozzászólások között megteheted!

 

Ha tetszett eme cikk, kérlek oszd meg a facebookon is!