Előző cikkünkben Sir Anthony van Dyck pályafutásának kezdetét és Rubensel való kapcsolatáról írtunk, IDE KATTINTVA OLVASHATOD!. Ebben a bejegyzésben a Barokk mesterének szín palettáját ismerheted meg.

 

Van Dyckaz alábbi színpalettával dolgozott munkássága alatt.

 

 

 • Ólom fehér
 • Faszén fekete
 • Lámpa fekete
 • Természetes umbrák
 • Okker sárgák
 • Vörös földek
 • Kármin vörös
 • Ólom-ón sárga
 • Cinóber vörös
 • Lapis lazuli (eredeti ultramarin kék)
 • Zöld föld
 • Indigó kék
 • Kasseli barna (későbbi nevén Van Dyck barna)
 • Kobalt üveg kék
Az ifjú Van Dyck – Önarckép

MÉG TÖBB ISMERET VÁR RÁD

A Flamand 7 rétegű lazúros festőtechnikáról további ismeretek és 4 ingyenesen megtekinthető videó is vár a következő oldalon, melyet a lenti piros gombra kattintva tekinthetsz meg. De utána olvasd végíg azért ezt a cikket is!

Néhány érdekesség Van Dyck palettájából.

Az Okkerek, umbrák és vörös földek általában nem egy színárnyalatot jelentettek a régi mesterek palettáin, hanem ezek többféle, igen változatos  színeket jelentettek, hiszen ezek a földfestékek, olcsók, könnyen hozzáférhetőek volta kés igen változatos színárnyalatokban álltak rendelkezésre akárcsak napjainkban.

Így az okker sárgából világos és sötét, aranya okker és természetes sienna földeket használtak,

Umbrából természetes és égetett umbrát is használtak és ezek különböző világos és sötét, zöldes, és vöröses árnyalatai is ismertek voltak.

A Zöld földekkel ugyanez a helyzet, más árnyalata van a Bohémiai (Cseh) zöld földnek, mint az Itáliai zöld földnek stb.

A semleges vörös földek sem egyformák, vannak lilásabb és narancsosabb árnyalatok, pl. Velencei vörös, Angol vörös, Ercolano vörös, Indiai vörös stb.

Ez sok lehetőséget adott a mestereknek, hogy némileg változatosabbá tegyék a palettájukat.

Az ólomfehér különleges tulajdonságairól a következő bejegyzésben írok, melyet IDE KATTINTVA tekinthetsz meg.

A Van Dyck által használt Kobalt-üveg kék, nem ugyanaz volt mint a mai kobalt kék. Ez egy más eljárással készített kobalt festék volt. Világos volt, mint a mostani kobalt világos kék, és picit zöldesebb tónusú a mai kobalt kéknél. Gyors száradás és gyenge fedőképesség jellemezte.

A Lapis Lazuli egy féldrágakő, melyet Afganisztánban bányásztak és kereskedelmi úton jutott el Európába. ez jelentősen megnövelte ennek az amúgy sem olcsó féldrágakőnek az előállítási költségeit. Ezt zúzták majd szelektálták és egy különleges eljárással készítettek belőle szép tiszta, mélykék pigmentet. Emiatt a folyamat miatt nagyon költséges pigment volt, ára az arannyal esett egy árba, így csak a módosabb festők tudták használni, a szegényebb festők színőpalettája ritkán tartalmazta ezt a színt. Tengerentúli származása miatt nevezték ultramarin kének (a latin eredetű “outre marine – tengeren túlról” ) a tengeren túli származására utalva. Ennek színe megegyezett a mai szintetikus úton előállított olcsó ultramarin kékkel. Az ultramarin kékről már írtam egy érdekes cikket, melyet IDE KATTINTVA olvashatsz!

A Casseli Barna egy Kassel és Köln városához közeli barnaszén bányából eredő anyag, tulajdonképpen a kőszénkátrány egy nagyon tiszta formája. Van DYck gyakran használta festményein ezt a pigmentet és innen ered, hogy az utókor a Kasseli földet, vagy Kasseli barnát Van Dyck barnának nevezte el. A Művészfesték gyárak megtévesztő módon gyakran egy festék márkán belül, mindkét nevet szerepeltetik egy halvány árnyalatnyi színeltéréssel, hogy növeljék a választékot, de valójában a két anyag ugyanaz.

Ezekből a színekből állt tehát Van Dyck színpalettája

A következő cikkünkben IDE KATTINTVA OLVASHATOD Van Dyck festékanyagairól írunk!

 

 

 

Van Dyck Barna pigment
Van Dyck barna olajfesték

Töltsd le az ajándék könyvet!

 

Kattintasz, és 3 perc múlva már olvashatod is a könyvet! 

 

VÁROM AZ OLVASÓK HOZZÁSZÓLÁSAIT, KÉRDÉSEIT, ÉSZREVÉTELEIT, ESETLEG KÉRÉSEIT ITT ALUL, A HOZZÁSZÓLÁSOK KÖZÖTT.

 

Sőt!

Tessék egymással is párbeszédeket folytatni, ha erre alkalom adódik!

 

Ha pedig hozzászóltál Te magad is alul, akkor kérlek segíts a népszerűsítésben is! A baloldalon látható kék Facebbok megosztó gomb segítségével kérlek oszd meg ezt a bejegyzést a facebookon is!