Festesz, festeni fogsz, tanulsz festeni, vagy rajzolni? Gondoltál már az alkotásaid eladására? Esetleg már adtál is el képet? Aki alkot, annak megfordul a fejében, a festmény eladás, még annak is, aki erről nem beszél, sőt, még annak is, aki talán saját magának sem vallja be, hogy bizony-bizony jó lenne eladni a képeket.

Talán először Te is akkor gondoltál erre, amikor sokadszorra fizettél ki nem is kicsi összeget eszközökre, anyagokra, festékekre, könyvekre, tanfolyamokra, meg ki tudja mire. A festészet költséges hobby, teljesen természetes, hogy felmerül az igény, hogy finanszírozza önmagát. Ennek legkézenfekvőbb módja a festmény eladás

Minimum finanszírozza önmagát.

De miért ne mennél ennél tovább? Miért ne keresnél a művészettel, az alkotásaiddal egy kis plusz pénzt? Ha pedig bejön a festmény eladás, és jól megy, akár kiegészítő kereseted is lehet, sőt a megélhetésed is biztosíthatja. El tudsz képzelni egy olyan életet, ahol nincs főnököd, szabad a munkabeosztásod, élvezed amit csinálsz és keresel is? Igen, ez lehetséges, nem kevés művésznek sikerült már. A pénzt pedig minden kétséget kizáróan el tudod költeni, akárhány éves is vagy, így van?

Gondolkodtál már ezeken?

Érdekelnek további írások a festmény eladás témaköréről?

 

Érdekelnek a további tippjeink a festmények eladásával kapcsolatosan? Akkor kérd az értesítőt! 

Miért társul a festészethez a pénz, és a festmény eladás?

 

Ha elolvassuk a legtöbb nagy művész életrajzát, akkor szembeötlik, hogy a legtöbb leírásban minduntalan előtérbe kerül az anyagiak kérdése. A legnagyobb művészek esetében is gyakran olvashatjuk, hogy időszakosan vagy akár egy életen át nélkülöztek, anyagi gondokkal küszködtek.

Ez a tény önmagában is elég ahhoz, hogy a művészeteket összetársítsa az anyagi kérdésekkel is. De gyakran kapunk híradást arról, hogy 1-1 festmény rekordáron került eladásra egy aukción. Vagy ott van az a társadalomban jelen lévő sztereotípia, hogy “a művészek mindíg anyagi gondokkal küzdenek”.

Az ok igen egyszerű és prózai. A művész is ember, ő is pénzből él, és mivel az ő foglalkozása az, hogy alkotásokat hozzon létre, emiatt evidens, hogy neki ebből kell megélnie.

Ahhoz, hogy zavartalanul alkothasson, ahhoz az kell, többek között, hogy ne keljen az alkotáson kívül mással foglalkoznia, még a megélhetése miatt sem. Ergo az alkotásainak eladásából kell megélnie.

Szép szóval mondva a mecénásaiból (akiknek eladja az alkotását).

Rembrandt pigmentjei

Rembrandt palettaformája

 

Itt találsz néhány rövid videót a kompozícióról!

Nézd meg az érdekes pár perces videókat a festmény kompozícióról!

Az alkotások eladása bevétellel, anyagi haszonnal jár, és ez jó dolog. De még ennél is több hasznod lesz belőle, ha eladod a képeidet.

A pénzzel együtt nagyon jó érzést is fogsz kapni, azt a biztos tudatot, hogy a képed tetszett a vevőnek. Persze, vásárlás nélkül is megmondják ha tetszik nekik, megdicsérnek, méltatják a tehetségedet és elismerő szavakat kapsz. A dicséretet teljesen komolyan is gondolják a legtöbben. Vannak akik csak udvariasságból mondják, és vannak, akiknek tényleg tetszik, de azért annyira nem, mint amennyire a szavaiból gondolni lehetne. Viszont aki a zsebébe nyúl és fizet, az tény. A pénzt nem lehet másképp érteni, neki aztán tényleg tetszett a képed. Ha fizetnek érte az már komoly elismerés!

Most esetleg arra gondolsz, hogy nem vagy üzletember, nem értesz a marketinghez és hasonlók. Az való igaz, hogy a marketing egy külön szakma, sőt létezik művészeti marketing, nemzetközi kifejezéssel art marketing is. De igazából nem kell sem üzleti sem pedig marketing szakembernek lenned ahhoz, hogy néhány képet eladj, ugye?

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ha nincs lehetőség felakasztani mindet, akkor gyűlnek otthon a képek, foglalják a helyet és porosodnak. Ha túl sok a kész alkotás otthon, akkor sok művésznek nincs is kedve újabbat létrehozni. Újat pedig alkotni kell, mert az újabb és újabb alkotásokkal jön meg a gyakorlat, és így leszünk egyre jobbak.

Vannak olyan festők, akik nagyon nehezen válnak meg a képeiktől, sokat dolgoztak vele, hozzájuk tartozik, kicsit olyan, mintha a “gyereke” lenne, hiszen a festő hozta létre. Ez érthető, szinte mindenkivel előfordul, aki már búcsúzott el alkotásától. Lehet, hogy kicsit rossz érzés az elején, de ha minden jól megy, akkor egyre könnyebben fog menni ez is, a képek elengedését is lehet gyakorolni…

Olyan festők is vannak, akik leértékelik önmagukat, és úgy gondolják, hogy a képeik nem érnek pénzt. Ez tévedés. Minden elkészült festmény vagy rajz egy alkotás, amiben kicsit benne van maga a művész is. Minden alkotás érték.

Ha csak teheted, akkor add el a képeid, és a bevételed fordítsd a további fejlődésedre, gyakorlásra, tanulásodra, művészeti ismereteid bővítésére. Meglátod, megéri.

Itt az ingyen letölthető ajándék e-könyv!

 

Kompozíció

A művészet hagyományos értékrendje

A könyvből megismerheted a hagyományos művészi kompozíció kialakulásának történetét. Ezen kívül a klasszikus művészeti értékrendről is olvashatsz.

Töltsd le a könyvet, és 3 perc múlva már olvashatod is!

1 óra múlva pedig sokkal többet fogsz tudni a kompozícióról mint most4

Nagy Krisztián - KINVA

Nagy Krisztián - KINVA

Szerkesztő

Nagy Krisztián – KINVA az Online Festőművész Magazin alapítója és szerkesztője. Magyarországon elsők között kezdett el blogolni a festészetről. Ő alapította az onlinefestotanfolyamok.com címen elérhető KINVA ART AKADÉMIÁT, ahhol a festészet online tanulására van lehetőség.Személyes blogja és saját alkotásai a kinvafestmenyek.com oldalon tekinthetők meg! Youtube csatornáján festészettel kapcsolatos videók láthatóak. ITT OLVASHATSZ TÖBBET RÓLA!

Engem érdekel a Te véleményed a cikkel kapcsolatban, szívesen venném, ha alul  hozzászólnál a bejegyzéshez!

Ha tetszett a cikk, kérlek értékeld itt a lenti csillagokkal és oszd meg a facebookon is, hogy mások is olvashassák!