Az impasto festőtechnika leírása

Az Impasto egy olyan festészeti eljárás, amely a festék sűrű alkalmazásán alapul, (általában olajfesték) de lehet akrilfesték is. 

Az Impasto festmény fő jellemzője az erős textúrázottság. Az impasto technikával való festéskor, láthatóvá vállnak az ecsetvonások. A festéket gyakran az egész vászon felületén nagyon vastagon alkalmazzák a festési folyamat kezdetétől kezdve, egészen a befejezésig.

 Az olajfesték  nagyon hatékony anyag az impasto hatás létrehozására, mivel vastag, sürű és lassan szárad. Az impresszionisták általában úgy hozták létre az impasto hatást, hogy nagy mennyiségű festéket helyeztek az ecsetre, és rövid, egyirányú ecsetvonások sorozatával festették a képet.

Az impasto lehetővé teszi a festők számára, hogy jobban ellenőrizzék a fény hatását (az impresszionisták erősen hangsúlyozzák a fény hatását a festményeiken), a textúrák és a háromdimenziós hatása segíti az impresszionisták által használt kifejezésmódot. A rövid ecsetvonásokkal felhordott vastag színek, a tárgy lényegét ragadják meg, nem pedig a tárgy részleteit.

Kik alkalmazták az impasto festőtechnikát?

 

Az impasto festőtechnikákat a történelem legnagyobb művészei is előszeretettel alkalmazták. Olyan nevek használták e festőtechnikát mint Rembrandt és Van Gogh. De napjainkban is rengeteg festő alkalmazza, pl. az előző bejegyzésben (IDE KATTINTVA OLVASHATOD) bemutatott Andre Kohn festőművész is.

 

 

Rembrandt – Arany sisak

Rembrandt híres Arany sisak c. festménye, az impasto festőtechnika alkalmazásának egyik legszebb történelmi példáját tárja elénk.

Érdemes megnézni az alábbi fotón a sisakról készített közeli részletképet.

Gyönyörűen látszik, hogy az impasto technikával Rembrandt szinte tapinthatóvá tette a sisak domborműves díszítéseit.

 

Van Gogh – Csillagos égbolt

Vincent Van Gogh az impasto festőtechnika alkalmazóinak egyik leghíresebb képviselője. Van Gogh festői pályafutásának utolsó részében nagyon markáns, erőteljes impasztó technikát használt. egyes képein úgy tűnik, mintha a frissen és vastagon felhordott sürű festékrétegbe szinte árkokat vájt a merev szőrű sörte ecsetével.

Az impasto technika lehetővé tette Van Gogh számára, hogy érzékeltesse az általa alkalmazott erőteljes, markáns, rovátka szerű faktúráját.

További információk az impasto festőtechnikáról

Ha ez még nem volt elég, akkor lehetőséged van megismerni azt a különleges festőtechnikát, amellyel Andre Kohn is készíti alkotásait!

Az impasto festőtechnika eszközei

Az impasto technika sűrű anyagát csak erőteljes, a szokásosnál merevebb eszközökkel lehet a vászonra fölhordani. Ecsetek közül a merevebb szőrű, sertés sörte ecsetek alkalmasak leginkább e technikához, míg egyéb eszközök közül a festőkés az, ami igazán hasznos segítséget nyújt.

 

A sertés sörte ecsetek elterjedése

A 19. század egyik fontos újítása volt a sertés sörte ecsetek feltalálása és elterjedése. A sertés sörte használata az ecsetkészítésben, a legmerevebb, legsprődebb szőrű ecsettípust eredményezi. A korábban elterjedt szőrök sokkal lágyabbak, puhábbak voltak ennél. Ezzel nem is volt baj, hiszen a 19. századi impresszionisták előtt főleg a lazúr technika és a több, vékony rétegben való festés volt szokásban. Ezek a technikák a lágyabb szőrű ecsetekkel könnyebben megvalósíthatóak voltak.

Persze volt néhány mester és iskola akik használtak vastagabb, pasztózusabb festékrétegeket, mint pl. a Velencei technika, vagy Rembrandt, Vann Dyck stb. Nyilván ők valamilyen sprődebb szőröket alkalmaztak ilyenkor, de ez viszonylag ritka volt akkoriban.

A merev sertésszőrből készített sörte ecsetek létezése, segítette és inspirálta az impresszionistákat arra, hogy az addig szokatlan módon, sürű, vastag, nagy mennyiségű festékrétegeket gyakran hígítás nélkül vigyenek a vászonra, létrehozva ezzel az impresszionizmusra oly jellemző plasztikus festészetet.

A Sgraffito eszközök kialakítása

A Sgraffito technika régóta ismeretes volt a festők előtt, de a technika felvirágzását az impresszionisták idején érte el. Az impresszionisták, ugyanis gyakran használták e technikát. A sgraffito technika lényege, hogy vissza karcolnak, vissza kaparnak valamennyi friss festéket a vászonról, feltárva az alatta lévő festékréteget, vagy éppen a világos alapot. Ezzel érdekes effektekkel gazdagítják a festmény faktúráját.

Sgraffito eszközök

Változatos formájú festőkés készlet

A sgraffito eszközök fejlődése indította el a festőkések evolúcióját is. Hiszen a festőkések is a sgraffito eszköztárát színesítették. A sgraffito eszközök, ma már ritkán láthatók festők kezében, de a festőkéseknek ma is nagyon széles formaválasztéka érhető el, és van használatban a művészek között. Tehát a festőkések modern formagazdagságában is komoly szerep jutott az impresszionisták fejlesztéseinek.

Az impasto technika tehát nem egyenlő a festőkéses technikával, hiszen a festőkés csak egy lehetséges eszköz, más eszközök mellett, amelyet az impasto festőtechnika alkalmazása során használhatunk!

 

Az impasto festőtechnika anyagai

Az impasto festőtechnika anyagai alapvetően sűrűbbre kevert festékekből, és/vagy olyan speciális festőszerekből, festőpasztákból álltak, melyek a festék sűrűbbé tételére alkalmasak.

Ezek a paszták többnyire valamilyen kötőanyagból, pl. lenolajból, továbbá különböző ásvány őrleményekből, kréta földekből, jellemzően márvány, mészkő és gipszkőből készültek. Ezen kívül tartalmazhatnak különböző lakkokat, pl. dammar lakk, méhviaszt és terpentint is. Olykor a tojást is megtalálhatjuk az alkotóelemek között.

Az impasto technika anyagait nagyon olcsón, gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni házilag is, akár olajfesték, akár akrilfesték rendszerhez egyaránt.

Összegezve

 

Mint láthattuk a legnagyobb festők alkalmazták pályályuk folyamán az impasto technikát. Ha valaki komolyabban foglalkozik a festészettel, akkor számára ez a technika majdhogynem kikerülhetetlen. Hiszen egyedülálló lehetőségek tárházát tárja a festő elé alkotás közben, melyekkel kiegészítve a hagyományos festészeti technikákat, igazán teljes lehet az alkotói repertoár.

HA TETSZETT A BEJEGYZÉS, AKKOR KÉRLEK OSZD MEG A FACEBOOKON!

TE ISMERTED AZ IMPASTO TECHNIKÁT? MI A VÉLEMÉNYED E NAGYSZERŰ MÓDSZERRŐL? VÁROM GONDOLATAIDAT ITT LENTEBB, A HOZZÁSZÓLÁSOK KÖZÖTT!

További információk az impasto festőtechnikáról

Ha ez még nem volt elég, akkor lehetőséged van megismerni azt a különleges festőtechnikát, amellyel Andre Kohn is készíti alkotásait!